Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Rally Estonia vabatahtlikud läbisid viie päevaga riigieksamite koroonaproove transportides 12 000 kilomeetrit

 

Haridus- ja teadusministeeriumi ning Terviseameti partnerina aitas SYNLAB Eesti koostöös koolidega gümnaasiumi lõpetajatel enne eksameid teha oma koolis koroonaviiruse PCR testi kurguloputusvedelikust, et riigieksam oleks kõigile asjaosalistele võimalikult ohutu.

Kokku kutsusid koolid vastutustundlikke noori üles tegema koroonaviiruse testi kolme erineva eksami eel, võimaldades oma koolis anda kurguloputusvedelikust proovi 16. aprillil, 19. aprillil ja eile, 21. aprilli. Vaid paari päevaga avaldasid 170st koolist üle 4000 noore soovi teha testi, kaitstes selliselt enda, oma klassikaaslaste ja koolipere tervist. Proovid analüüsis SYNLAB oma Tallinna laboris PCR meetodil ja vastused said eksaminandid kuni 24 tunni jooksul. Esimese kahe eksami eel avastati 14-s koolis 17 asümptomaatilist viirusekandjat.

Koolidesse proovivõtukomplektide jaotamisel ja proovimaterjali laborisse toimetamisel oli SYNLABile abiks taas WRC Rally Estonia vabatahtlike erimeeskond, mis koosnes 50 liikmest.

WRC Rally Estonia vabatahtlike erimeeskonnaga teeb meditsiinilabor koostööd juba teist korda. Aasta aega tagasi, pandeemia alguses läbisid vabatahtlikud koroonaproove üle Eesti Tallinnasse transportides kolme kuu jooksul 110 000 kilomeetrit. See andis ralli korraldajatele hea kogemuse ja teadmised. Nii kaasas Rally Estonia Eesti esimene FIA autoralli maailmameistrivõistluste etappi korraldusse labori oma testimiskompetentsiga ja mullu septembris toimunud WRC Rally Estonia viidi läbi ilma ühegi uue nakatumisteta. Rally Estonia kommertsdirektori Tarmo Hõbesõnul ei kaheldud hetkegi, kui SYNLAB Eesti poolt tuli pakkumine riigieksamite koroonaproovide transpordiks.

SYNLAB Eesti poolne eksaminandide testimise projektijuht Gerly Kedelauk: „Kui Terviseamet meie poole pöördus eksaminandide testimiskorraldusega, saime üsna kiiresti aru, et 170 kooli üle Eesti proovivõtu ja ohutustarvikute viimine ning proovide ära toomine kolmel päeval käib meile üle jõu. Meie oma 30 autojuhti on praegu täiskoormuses transportides proove nii avaliku testimise punktidest kui perearstikeskustest. Aasta taguse koostöö raames olime Rally Estonia vabatahtlikele juba läbi viinud ohutuskoolituse ning saime neid usaldada. Nii olimegi väga tänulikud, et koheselt olid ligi 50 vabatahtliku nõus sõitma veel samal nädalal enamikesse Eesti koolidesse, aitamaks noortel turvaliselt eksameid teha.“

SYNLABi Tallinna laos pandi koolide jaoks valmis testimiseks vajalikud tarvikud ja ohutusvahendid ning rallitiim sai ohutu logistika koolituse. Vabatahtlike kaasamine võimaldas proovid kiiremini laborisse saada ning eksaminandid said tänu sellele tulemused kiiremini, on Kedelauk tänulik noorte nimel oma vabast ajast koole külastanud inimestele. 

„Esmalt täname, et SYNLAB Eesti meid usaldab, see on meie erimeeskonnale suur tunnustus. Kogu plaan sündis sellel aastal väga operatiivselt. Meile tehti ettepanek loetud päevad enne esimest proovivõtukomplektide koolidesse vedu. Me uskusime oma meeskonna võimekusse ja seda, et saame sellega hakkama. Koole oli kokku 170 ja kõigi poolte ühisel tegutsemisel tekkis kiirelt logistikaplaan. Kõik vedajad said SYNLAB Eesti poolt põhjaliku koolituse ja meil on heameel, et saime anda oma panuse sellesse, et riigieksamid saaksid toimuda turvaliselt. On väga oluline, et nakatumiste arvud Eestis langeks ja et ei tekiks uusi koldeid,“ rääkis WRC Rally Estonia kommertsdirektor Tarmo Hõbe. 

„Ühtlasi oli see meile heaks võimaluseks aktiveerida kolm kuud enne WRC Rally Estonia 2021 starti oma suurem meeskond. Sarnaselt eelmise aastaga soovime korraldada igas mõttes turvalise spordi suursündmuse, seda nii kohalike elanike, publiku kui osalejate seisukohalt. Me täname kõiki oma erimeeskonna liikmeid selle panuse eest riigieksamite turvalise toimumise nimel. Samuti lähevad tänusõnad Toyota Eesti ja Circle K poole, kes hoolitsesid sõiduvahendite ja kütuse eest,“ lisas Tarmo Hõbe.

 

Rally Estonia ja SYNLAB Eesti järgmine koostöö on  ühine pingutus, et 15.-18. juulil Lõuna-Eestis toimub WRC Eesti etapp toimuks taas tuvarliselt ja ei tooks kaasa ühtki uut nakatumist.