Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Rally Estonia tõestas, et pealtvaatajatega ülemaailmset tippspordisündmust saab korraldada ka koroonakriisi ajal

  • Eesti näitas ennast võimeka korraldajana kriisioludes
  • Rally Estonia sündmustest sai osa 26 000 kohapealset inimest
  • Eesti riigi, FIA, WRC promootori ning korraldaja koostöös toimus võistlus ilma ühegi  koroonaviirusesse nakatumiseta

Eesti esimene FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp korraldati vaid 63 päevaga. Erakordsetes oludes toimunud Rally Estonia oli esimene nii suurearvulise publikuga  ülemaailmne tiitlivõistlus, mis korraldati COVID-19 tingimustes ja mis lõppes ilma ühegi nakatumisjuhtumita. Selle turvalise suusündmuse õnnestumise taga oli korraldajate ja pealtvaatajate ühine pingutus ja läbimõeldud tegevus.  

Rally Estonia koostööpartneri SYNLAB poolt tehti ralli eel ja ajal korralduse ning võistlemisega seotud inimestele kokku 1337 koroonaviiruse testi, mis kõik said negatiivse tulemuse. 

Kokku sai Rally Estonia sündmustest osa 26 000 kohapealset inimest, nende seas korraldusega seotud inimesed, võistlejad ja meeskonnad, publik, kohalikud elanikud, kes olid ralli perimeetris ja nende külalised. Erilist kiitust väärivad erakordsete tingimustega kohanema pidanud pealtvaatajad, kes olid väga koostööaltid ja võtsid mõistvalt vastu vaid kaks päeva enne ralli algust kehtestatud maski kandmise nõude ralli pealtvaatamisalades. Just selline isikliku vastutuse tajumine oli üks oluline võti, miks vaatamata viiruse hüppelisele levikule enne rallit, ei tekkinud ralli pealtvaatajate seas ühtegi nakkuskollet ja uut nakatanut.      

Jüri Ratas, Eesti Vabariigi peaminister: „Kui asjatundjad panustavad südamega, muutub ka võimatu võimalikuks. Just seda põhitõde kinnitas tänavu Rally Estonia meeskond taas. Pakkuda suurepäraseid elamusi rallisõpradele üle maailma esimest korda ja uuel tasemel määramatu kriisi oludes ilma ühegi inimese tervist ohtu seadmata on ilmselge väljakutse. Tänavu Eestis toimunud sündmuse korraldajatel jagus tahet ja nutikust, et ka sellega võimsalt toime tulla. Usun, et see on alles algus – tänu Rally Estonia meeskonnale koonduvad rallisõbrad Eestisse ning naudivad uusi elamusi veel ja veel.“

Yves Matton, FIA rallidirektor: "Eesti kinnitamine 2021 aasta FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapina on teenitud tasu raske töö ja pühendumise eest, mida näitasid Eesti Autospordi Liit ja Rally Estonia korraldajad. Tulemuseks oli turvaline ja edukas spordisündmus, mille üheks oluliseks osaks olid selged reeglid COVID-19 osas. See kõik sai toimuda tänu Eesti riigi suurele panusele, kõik osapooled üheskoos täitsid meie ootused. Eesti kuulumine FIA autoralli maailmameistrivõistluste sarja on värskendus ka sarjale, kuivõrd nad on pakkunud välja palju uusi ideid, näiteks uute tehnoloogiate kasutamine. Usun, et need leiavad kasutust ka teistes riikides ja ootan 2021. aasta Rally Estoniat suure huviga.“

Jona Siebel, WRC Promoter tegevjuht“Praeguses COVID-19 olukorras on meie jaoks väga oluline kaitsta nii WRC perekonda, selle all pean silmas võistlejaid, meeskondi, ametnikke, koostööpartnereid ja meediat, kui ka kohalikku kogukonda. WRC sarja naasmisel pikemalt pausilt oli kõige olulisem pakkuda turvalist ja mõistlikku lähenemist ja elamust. Fakt, et Rally Estoniaga ei kaasnenud ühtegi koroonaviirusesse nakatumist on selge märk, et meetmed, mida kasutati olid edukad. Samuti on oluline, et nii korraldajate, võistlejate ja pealtvaatajate poolt võeti need meetmed omaks ja neid järgiti. WRC sari sai Eestist väga väärtusliku kogemuse ja arusaamise, kuidas praeguses olukorras võistlust korraldada. Eesti debüüt FIA autoralli maailmameistrivõistluste sarjas oli väga edukas igas aspektis. Enamgi veel, arvestades lühikest aega, millega korraldajad selle sündmuse ette valmistasid. Tasu selle eest on ilmselge, koht 2021 aasta WRC kalendris. See on saavutus, mis on auga välja teenitud.”

Urmo Aava, Rally Estonia direktor: „10 aastaga on Rally Estonia korraldusmeeskond arenenud tiimiks, kes suudab alistada ka esmapilgul ületamatud raskused. Sama oluline on meie koostöö kõigi partneritega. Me oleme õnnelikud, et me pälvisime suure usalduse ja õiguse korraldada Eesti esimest WRC rallit. Vaadates täna sellele tagasi võin kindlalt öelda, et üheskoos õnnestusime selles 101%. Väga oluline roll on selles kõiges kolmel strateegilisel partneril. Eesti riik, kes panustas FIA WRC autoralli maailmameistrivõistluste etapi toimumisse nii finantsiliselt kui struktuurselt, seda erinevate ministeeriumite ja ametitega. Rahvusvaheline Autoliit FIA poolt loodud mahukas tööfail Return to Motorsport oli meile aluseks, et saime luua edukalt oma dokumentatsiooni. Lisaks kaasas FIA ralli eelselt ja ralli ajal oma pikaajalise kogemusega spetsialiste ja see tugi oli hindamatu. WRC promootor, kellega on meil koostöö aastast 2018. Nende usaldus ja võimaluse pakkumine andis Eestile selle võimaluse ja nende meeskond oli meile väga suureks abiks ralli korraldamisel. Nende poolt pakutud väljundid olid kindlasti äärmiselt atraktiivsed Eestile kui korraldajariigile.“

Eesti näitas ennast maailmale võimeka riigina, kus on võimalik lühikese ajaga sellist suurvõistlust korraldada. Selle tagasid järgmised faktorid, läbi mille Eestit ka maailmas nüüd veel rohkem teatakse – kõrgelt arenenud innovaatilised infotehnoloogilised lahendused, turvaline keskkond nii võistlejatele kui publikule, tugev õigussüsteem, puhas ja puutumatu loodus, emotsionaalsed aga kohusetundlikud inimesed, kellel on kõrgeimad lootused iseendale ja teistele. 

Rally Estonia on 2021 aasta FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse Tartus ja Lõuna-Eestis 15.-18. juulil 2021. 

foto: Hendrik Osula