Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Sebastien Ogier ja Julien Ingrassia tulevad Rally Estoniale MM-sarja liidritena

•    Tänavu on sõidetud kolm MM-etappi
•    Koroonaviiruse pandeemia pani WRC sarja pausile
•    FIA autoralli maailmameistrivõistlused jätkuvad Eestis

2020 aasta FIA autoralli maailmameistrivõistlused algasid jaanuaris Monte-Carlo ralliga ja kokku oli kalendris 14 rallit, millest viimane novembris toimuv Jaapani ralli. Paraku aga muutus olukord maailmas läbi koroonaviiruse leviku ja peale kolmandat etappi, Mehhiko rallit, jäi WRC sari pausile. Mitmed korraldajad teatasid, et sellest tingituna pole võimalik sellel aastal rallit korraldada. 2. juulil anti Tallinnas, Stenbocki majas toimunud pressikonverentsil teada, et tänavuses MM-sarja uuendatud kalendris on kokku kaheksa MM-rallit. Mis kõige olulisem, tänu sellele olukorrale tehti ettepanek MM-ralli korraldada Rally Estonia meeskonnale ja 4.-6. septembril naaseb FIA autoralli MM-sari just Lõuna-Eesti teedel, kui sõidetaks kümnes Rally Estonia.

Siinkohal on sobilik vaadata tagasi selle hooaja kolmele rallile. Monte-Carlo ralli jaanuaris on WRC sarja tõeline klassik. See oli valitsevatele maailmameistritele Ott Tänakule ja Martin Järveojale esimeseks ralliks uues meeskonnas, Hyundai Motorsport. Kahjuks lõppes ralli neile kiiresti ja hirmuäratavalt. Nende Hyundai i20 Coupe WRC lendas neljandal katsel suurel kiirusel teelt välja ja tegi korraliku õhulennu. Mehed õnneks viga ei saanud. Esikoha heitluses ütlesid lõpuks viimase sõna Thierry Neuville ja Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), kes viimasel päeval liidriks tõusid. Nende järel lõpetasid ralli teisel ja kolmandal kohal Toyota meeskonnad Sebastien Ogier ja Julien Ingrassia (+12,6) ning Elfyn Evans ja Scott Martin (+14,3). 

Järgmisena ootas ees veebruari keskel sõidetud Rootsi ralli, mille korraldajad olid silmitsi olematu lume ja jääga katsetel. Kogu trassi lühendati ja kokku sõideti 9 kiiruskatset. Rallit valitsesid Toyota Yaris WRC’ga Elfyn Evans ja Scott Martin, kes võitsid viis katset üheksast juhtides rallit stardist finišini. Ott Tänak ja Martin Järveoja lõpetasid teisena (+12,7) ja kolmas koht kuulus Toyota meeskonnale Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen (+20,2). Nad said viimase katsega kirja ka oma esimese katsevõidu WRC sarjas ja Rovanperä on 19. aastaselt noorim WRC poodiumile tõusnud rallisõitja. 

Mehhiko MM-ralli peeti märtsis juba närvilistes oludes. Koroonaviiruse pandeemia mõjutas ka seda võistlust, kui ralli viimane päev ära jäeti, et Euroopa võistlejad ilma probleemideta koju pääseks. Ott Tänak ja Martin Järveoja alustasid rallit hästi, kolmandaks katseks olid nad kerkinud ralli liidriteks. Kahjuks sõitsid nad neljandal katsel ühe kurvi pikaks ja viga sai auto tagaosa. See tähendas kukkumist kaheksandaks. Visa võitlusega ronisid eestlased lõpuks teisele kohale, vahe ralli võitnud Ogieri ja Ingrassiga jäi 27,8 sekundit. Kolmas koht kuulus Fordi sõitjatele Teemu Suninenile ja Jarmo Lehtinenile (+37,9). 

Peale kolme rallit on MM-sarja liidrid Ogier ja Ingrassia (62 p), teised nende tiimikaaslased Evans ja Martin (54 p) ning kolmandad Hyundai sõitjad Neuville ning Gilsoul (42 p). Nende järel Rovanperä ja Halttunen (40 p) ja viiendad Tänak ning Järveoja (38 p). Esikuuiku lõpetavad Suninen ja Lehtinen (26 p). 

Tiimide arvestuses on liider Toyota Gazoo Racing WRT (110 p), teine Hyundai Shell Mobis WRT (89 p) ja kolmas M-Sport Ford WRT (65 p). 

4.-6. septembril saab WRC sarja sõitjaid näha Eestis, kui hooaeg naaseb Rally Estonia katsetel. Paus on olnud pikk ja tabeliseis vägagi intrigeeriv. Eksimust ei saa siin lubada keegi, kellel on eesmärgiks maailmameistritiitel. 

Peale Rally Estoniat jätkub WRC sari esialgse kalendri kohaselt 18.-20. septembril Türgis, sealt edasi 15.-18. oktoober Saksamaal ja 29. oktoober – 1. november Itaalias, Sardiinias. WRC hooaeg lõppeb 19.-22. novembril sõidetava Jaapani ralliga. 

Rally Estonia on esmakordselt Eestis toimuv FIA  autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse 4.-6. septembril Tartu, Otepää, Elva, Kanepi ja Kambja teedel.