Delfi Rally Estonia
Ralli algab
00
päeva
:
00
tundi
:
00
minutit
:
00
sekundit
Fia WRC Autosport

Tähista koos meiega juba 50. WRC juubelihooaega!

  • Rally Estonial on au olla osa WRC 50. juubelihooajast
  • Tänavu on ees ootamas põnevad ning tehnilised kiiruskatsed ja kuhjaga meelelahutust
  • Kolmel päeval näeb WRC Rally Estonia katsetel ka Eesti meistrivõistlustel osalejaid

Autoralli MM-sari tähistab tänavu 50. juubelit ja Rally Estonial on suur au olla osa juubelihooajast. Kuldset MM-hooaega 2022. alustati nagu ka aastal 1973. Monte-Carlo ralliga ja sarnaselt 50 aastat tagasi sõidetud esimesele MM-hooajale on ka tänavu MM-kalendris 13 etappi, millest järjekorras seitsmendana sõidetakse 14.-17.juulini Rally Estonia.

MM-hooaja 2022 algus on pakkunud palju põnevust

Uute hübriid ehk Rally1 autode avaetapp Monte-Carlos kujunes kahe Sébastieni duelliks, millest väljus võitjana 47.aastane Loeb, kellele luges esmakordselt kaarti Isabelle Galmiche. Üheksakordsele maailmameistrile oli see tema karjääri 80. MM-ralli võiduks ja prantslasest sai selle triumfiga läbi aegade vanim MM-ralli võitja. Sarnaselt 2017. aasta WRC uue generatsiooni debüüdiga võitis ka Rally1 ajastu esimese ralli tootjatest Ford.  Nii Rootsi lumel, kui Horvaatia asfaldil võtsid võidu Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen ja Toyota. Kui Rootsis ei pidanud noored soomlased viimasel võistluspäeval endast kõike välja panema, siis Horvaatias tuli neil viimasel katsel anda enda 100% ja olla seal kiiremad Rally Estonia kolmekordsetest võitjatest Ott Tänakust ja Martin Järveojast. Lõpuks jäi kahte võistluspaari lahutama kõigest 4,3 sekundit. Eestlastele oli see hooaja esimeseks poodiumikohaks.

WRC2 klassis tänavu võistlevad Egon Kaur / Silver Simm ja Georg Linnamäe / James Morgan näitasid hooaja teisel etapil Rootsis head minekut ning teenisid vastavalt neljanda ja viienda koha. Kaur / Simm võitlesid välja koguni absoluudi 10. koha, mille eest tasuks ka üldarvestuse üks MM-punkt.

Linnamäe / Morgan läksid Horvaatia MM-ralli starti jagatud WRC2 Junior esikohalt. Kuigi võistluse avapäev jäi tänu keerulistes oludes toimunud väljasõitu pooleli, siis eelviimasel katsel näitas Eesti / Briti ekipaaž Rally2 autoga absoluudi 7. aega ja said kogu ralliga väärt kogemuse võrra rikkamaks.

WRC3 Junior ehk JWRC hooaja kahe etapi järel hoiavad Robert Virves / Aleks Lesk MM-arvestuse kolmandat kohta. Kui Rootsis piirdusid eestlased kuuenda kohaga, siis Horvaatia asfaldil tundsid Virves / Lesk end väga hästi ja olid teel karjääri esimese MM-etapivõidu poole, kuid pidid kahjuks enda tehtud vea tõttu viimase katse eel võtma vastu nelja minutilise trahvi, mis kukutas nad lõpuks teiseks.  MM-hooaeg 2022 jätkub kõikide eelpool mainitud klasside jaoks 19.-22.maini Portugalis.

WRC Rally Estonia 2022 sisaldab endas ligi 80 unikaalset pealtvaatamisala ja enneolematut meelelahutust

Juuli kolmandal nädalavahetusel saab kodune rallipublik esmakordselt näha Eestis sõidetaval WRC etapil uusi Rally1 hübriidautosid. 14.-17. juulini sõidetav võistlus saab alguse neljapäeva õhtul, kui Tartu Raekoja platsil asuval poodiumil saavad stardi kõik võistlusstarti tulnud maailmameistrivõistlustel ja Eesti meistrivõistlustel osalevad võistluspaarid. Samal õhtul sõidetakse võistluse avakatse, milleks on 1,7 km pikkune Tartu kiiruskatse. Reedel ootavad võistlejaid ees lisaks Rally Estonia klassikutele möödunud aastal debüteerinud Peipsiääre ja Mustvee kiiruskatsed. Laupäeval liigub ralli Otepää ja Elva suunal ning võistluse lõpetab pühapäeval 15,95 km pikkune Kambja kiiruskatse, mis on tänavuse WRC Rally Estonia Powerstage. Võistluse punktikatse finišeerib tänavu maaliliste Leigo järvede ääres, kus asub ka Powerstage poodium. Kokku sõidetakse tänavusel WRC Rally Estonial 24 kiiruskatset ja läbitakse 323,76 katsekilomeetrit. Eesti meistrivõistlustel osalejad võistlevad seitsmel kiiruskatsel ja nende võistlus lõpeb laupäevase päevaga, millele järgneb laupäeva õhtul finišipoodium Tartu Raekoja platsis. WRC Rally Estonia 2022 parimaid autasustatakse vingel WRC Rally Estonia finišipoodiumil Tartu Raekoja platsis juba pühapäeva, 17. juuli õhtupoolikul.

Tänavu on rõõm korraldada piirangutevabamat rallit ning seeläbi oleme pealtvaatajatele loonud ligi 80 unikaalset pealtvaatamisala, mille hulgast saab iga rallifänn panna endale kokku meelepärase programmi kogu ralli nädalavahetuseks. Pealtvaatamisalad jagunevad kolme erinevasse kategooriasse – ARENA, AREA ja SPOT – vastavalt oma suurusele ning teenustevalikule. Rallipassid ja VIP pääsmed on müügil Rally Estonia kodulehe e-poes ning alates 19.maist on kõigil soovijatel võimalik neid soetada ka Circle K teenindusjaamadest üle Eesti.

Lisaks põnevale võistlusele on Rally Estonia ka sel aastal publikule pakkumas palju enneolematut meelelahutust. WRC Rally Estonia avamise õhtul on kõigil võimalik jälgida Tartu kesklinnas enneolematut avatseremooniat ja -kontserti koos Eesti parimate artistidega ning lisaks sellele on kõikidel võistluspäevadel Tartu kesklinnas avatud ka EXPO ala, mis tänavu keskendub eelkõige innovatsioonile ja tehnoloogiale, kuid pakub endas ka erinevaid teenuse- ja kaubanduspindasid – Sportlandi fännitoodete pood, WRC fännitoodete müügiala, toitlustus, lasteala ja palju muud põnevat. Kõik Tartu kesklinnas toimuv on ligipääsetav tasuta.
Kui stardi- ja finišipoodium on peale kahte aastat kolinud tagasi Tartu Raekoja platsi, siis Service Park ja võistluskeskus jäävad enda varasemasse asukohta Eesti Rahvamuuseumi territooriumil.

Rally Estonia on 2022. aasta seitsmes FIA WRC autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse Tartus, Tartu vallas, Otepää vallas, Elva vallas, Kanepi vallas, Kambja vallas, Peipsiääre vallas ja Mustvee vallas 14.-17. juulini. 

Näeme juba 14. juulil!